Selasa, 9 Ogos 2016

Hanya Bangsa yang Dapat Menghargai Pahlawan-pahlawannya yang Dapat Menjadi Bangsa Besar
“Hanya Bangsa yang Dapat Menghargai Pahlawan-pahlawannya yang Dapat Menjadi Bangsa Besar”

 - SOEKARNO –

Pertama kali menjejakkan kaki ke Jakarta, saya begitu tertarik dengan mercu tanda negara ini. Tugu Tani yang berdiri megah di daerah Gambir, ia sepertinya memberi sentuhan semangat untuk lebih menghargai jasa-jasa para pejuang yang telah memerdekakan negara. Tambah pula dengan kata-kata presiden pertama Indonesia yang begitu mendalam maknanya buat menaikkan semangat mereka yang melihat untuk mencintai tanah air dan bangsanya.


Perjalanan saya di Jakarta tidak panjang cuma dua hari sahaja, jadi dalam kembara yang singkat itu saya lebih banyak melihat masyarakat di jalanan. Dalam erti kata lain melihat latar sosial masyarakat di sana. Dalam kehidupan yang penuh persaingan dan edan ini, masyarakat di sana berusaha gigih untuk mendapatkan mata pencarian, mereka sentiasa kreatif menjana idea untuk mendapatkan pendapatan seharian melalui persaingan sihat.Penjual kopi di jalanan mengingatkan saya akan masyarakat miskin kota dan kaum gelandangan di Kuala Lumpur ketika saya menyelami kegigihan mereka mencari rezeki demi kelangsungan hidup. Apa yang mereka praktikkan di sini sangat efektif dan jauh dari sikap meminta-minta. Berbeza dengan situasi yang kita boleh lihat di Kuala lumpur, dimana terdapat adegan memberi yang keterlaluan sehingga menjadi satu jenis penyakit kemalasan untuk bekerja pada diri mereka. Akhirnya mereka tidak dapat berdaya saing dan hanya mengeluh kerana tiada peluang pekerjaan akibat dirampas oleh buruh asing. Kesan dari menerima bantuan membuatkan daya nalar mereka menjadi lemah tidak kreatif dan produktif untuk menjana pendapatan kerana mereka terlalu bergantung pada sumber bantuan yang terlalu melimpah ruah. Mungkin aktivis di Malaysia kita boleh mengambil hal ini sebagai model dan menyusun semula bersesuaian dengan landas latar sosial di Malaysia.


Catatan kembara ini bukanlah satu catatan yang memperkenalkan kepada pembaca untuk melihat tempat-tempat menarik yang boleh kita kunjungi di Jakarta. Pada saya tulisan seperti itu telah ramai di tulis oleh mereka yang lebih dulu dari saya menjejakkan kaki di sini (Jakarta). Oleh itu catatan kembara ini lebih melihat latar sosial tempat yang saya kunjungi.


Pada hari kedua, saya ke Pasar Senen bersarapan di gerai yang terdapat di persisiran jalan, pada ketika itu terdapat beberapa kaum pekerja (poletariat) turut bersarapan di situ. Pada ketika ini penglihatan saya begitu tertarik dengan tabung gas 3kg. Pada badan tabung gas itu tertera perkataan “HANYA UNTUK MASYARAKAT MISKIN” di Malaysia tentulah kita tidak dapat melihat produk seperti ini, melalui inisiatif sebegini golongan yang kurang berkemampuan dapat memperolehi keperluan dengan kos yang lebih murah. Pada pengamatan saya, rata-rata peniaga yang menjual makanan mengunakan tabung gas 3kg tersebut untuk memasak.Dalam perjalanan dari Senen ke Gambir menaiki bas, saya dihiburkan dengan seniman jalanan (pengamin) kebiasaanya di Malaysia seniman jalanan atau gelar biasa kita panggil ialah busker yang hanya bermain di kaki lima, tetapi di Indonesia agak berbeza sedikit gerakan seniman jalanannya selain bermain muzik di kaki lima, ia juga mempesembahkan bakatnya di dalam pengakutan iaitu bas. Mereka bermain dengan penuh ekspresi, dan lantunan karyasebegini pada pandangan saya yang dangkal ia adalah lebih baik dari persembahan pemuzik arus perdana yang sering kita dengar.


walaupun perjalanan saya ke Jakarta singkat dan tidak banyak tempat saya lawati, namun ia masih memberi kepuasan kepada saya sebagai pemerhati sosial,  dan banyak perkara yang saya peroleh dan pelajari ini memberi inspirasi kepada  saya dalam melakukan kerja-kerja berkaitan sosial masyarakat.

 -Merisik Rindu-
Tiada ulasan:

Catat Ulasan